Novinky
  • Máme novú HAWAII :-)

    Po problémoch s dodávkami HAWAIIskej kávy máme pre vás dobrú správu.

    Podarilo sa nám zazmluvniť nový druh Havajskej kávy Hawaii Kauai Peaberry PARADISE MEADOWS.

    Ak ste fanúšikom Hawajskej kávy, určite nebudete sklamaný.

    Nechajte si chutnať!

    Viac

  • Nové druhy kávy
    Pridali sme do ponuky dve veľmi chutné kávy. Prvou je Nicaragua SHG EP. Druhou je Cuba Altura Lavado, ktorá sa okamžite stala mojím favoritom. Táto kubánska káva má veľmi plnú chuť. Po prvom dúšku tejto skvelej kubánskej kávy som mal pocit, ako keby jej chuť tlačila na môj jazyk zo všetkých strán. Vrelo vám ju odporúčam!
    Viac


Mletie kávy ma veľký význam pri jej príprave. Správne mlyncek na kavuzosúladenie hrubosti zomletia kávy s vybranou metódou jej prípravy ma kritický význam, ak chceme dosiahnúť šálku s plnou chuťou a nezameniteľnou arómou. Metóda prípravy kávy pri ktorej vystavíme zomletú kávu horúcej vode na dlhší čas potrebuje kávu zomletú hrubšie, ako metóda pri ktorej sa káva pripraví podstatne rýchlejšie. Zrná, ktoré sú zomleté jemnejšie ako je vhodné, vystavia pre extrakciu až priveľa svojho povrchu a káva je potom preextrahovana a chutí horko až prípálene. Na druhej strane z veľmi hrubo zomletej kávy dostaneme podextrahovanú kávu, ktorá chuti vodnato, je slabá a bez chuti. Časy, kedy sa dala bežne kúpiť zrnková káva sú už dávno preč. Obchody zaplavili tony mletej kávy, ktorá sa nikdy nevyrovná tej zrnkovej, aj ak je balená vo vákuových obaloch. Žiadny obal nenahradí prirodzený obal kávy-kávové zrno. Kávove zrno uchováva všetku arómu neporušenú aj niekoľko týždňov na rozdiel od pomletej kávy, kde ihneď po zomletí je káva vystavená kysliku a stráca veľké množstvá chuťových látok. Metódy mletia Poznáme tri metódy mletia kávy.

Prvou a asi aj najlepšou metódou je metóda drvivá. Princíp spočíva v drvení -rozomlievaní kávy pomocou dvoch mlecích kameňov. Výhodou tohto spôsobu mletia je, že kávové zrná sú pomleté rovnomerne, čo napomáha priprave kávy. Káva po takomto mletí je lepšie extrahovaná a tým pádom oveľa chutnejšia. Ďalšou výhodou je šíroka škála hrubosti pomletej kávy. Káva môže byť rovnomerne pomletá od hrubého až po veľmi jemný prášok podľa požiadaviek na spôsob prípravy kávy.

stare mlyncekyDruhou, nie veľmi vhodnou metódou je metóda trieštivá.Táto metóda prakticky rozseká kávove zrno na kúsky. Výsledkom je nerovnomerne rozsekaná káva, ktorá pri extrakcii spôsobí, že v šálke nájdeme kávu ktorá nezodpovedá kvalite kávy, ktorú sme kúpili. Pri tomto spôsobe mletia vznika aj tkz. kávový prach, ktorý môže spôsobiť upchatie v sitku espresso prístroja alebo french pressu. Tieto mlynčeky použivajte skôr na mletie korenín.

Treťou metódou vjodnou pre prípravu tureckej kávy sa pripravuje z kávy pomletej na jenmý prášok. Ak nemáme poruke dobrý drvivý mlynček, tak jedinou cestou ako dosiahnuť to je dať kávové zrná do mažiara a ružne ich rozdrviť.