Novinky
  • Máme novú HAWAII :-)

    Po problémoch s dodávkami HAWAIIskej kávy máme pre vás dobrú správu.

    Podarilo sa nám zazmluvniť nový druh Havajskej kávy Hawaii Kauai Peaberry PARADISE MEADOWS.

    Ak ste fanúšikom Hawajskej kávy, určite nebudete sklamaný.

    Nechajte si chutnať!

    Viac

  • Nové druhy kávy
    Pridali sme do ponuky dve veľmi chutné kávy. Prvou je Nicaragua SHG EP. Druhou je Cuba Altura Lavado, ktorá sa okamžite stala mojím favoritom. Táto kubánska káva má veľmi plnú chuť. Po prvom dúšku tejto skvelej kubánskej kávy som mal pocit, ako keby jej chuť tlačila na môj jazyk zo všetkých strán. Vrelo vám ju odporúčam!
    Viac

 

Káva môže byť pripravená mnohými rozdielnymivonava kava metódami, ale celkovo ich môžeme rozdeliť do štyroch hlavných skupín, podľa toho, akým spôsobom sa voda stretne s mletou kávou. V podstate, ale ide o proces pri ktorom sú pomleté kávové zrná na určitý čas vystavené horúcej vode a to buď v sitku alebo filtri, poprípade kávove zrná ostávaju vo vode. Teplota vody je jeden z rozhodujúcich faktorov pri príprave kávy. Odporučaná teplota vody pri extrakcii je 93 °C. Chladnejšia voda spôsobí, že z kávy nedostaneme všetky chute, na druhej strane ak je voda príliš horúca z kávy sa vyextrahujú aj neželané zložky, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú chuť, špecialne horkosť. V Európe a Amerike zvyčajný pomer pomletej kávy a vody pri príprave je medzi jednou až dvoma čajovými lyžičkami mletej kávy a 180 ml vody. Dve plné čajové lyžičky mletej kávy a 180 ml vody sú odporučané milovníkmi kávy a stali sa pravidlom pri ochutnávaní a hodnotení kávy ochutnávačmi kávy.

 

Varná metóda


najjednoduchšia metóda je mletu kávu v šálke zaliať horúcou turekvodou a nechať ju chladnúť zatiaľ, čo sa usadí na dne. Toto je tradičná metóda na Slovensku aj v Čechách, ale používa sa napríklad aj v Indonézii. Výhodou tejto metódy je iba to, že je jednoduchá a rýchla.
Turecká káva je jeden z najstarších spôsobov prípravy kávy a stále sa praktizuje na strednom Východe, severnej a východnej Afrike, Turecku, Grécku a na Balkáne. Voda a jemne mletá káva sa zmiešajú v medenej nádobe so šikmým hrdlom zvanej dzezva alebo briki a nechá sa rýchlo zovrieť. Zvyčajne sa pije sladká a v takomto prípade sa cukor pridáva už počas varenia a často sa do nej pridáva aj kardamón. Výsledkom je silna káva s krásnou penou na povrchu a usadeninou na dne väčšinou malej šálky.

Tlaková metóda

pressoEspresso sa pripravuje horúcou vodou medzi 91 až 96 °C ktorá sa pretláča pod tlakom 15 - 19 barov cez jemne pomletú a dobre utlačenú kávu. Espresso sa podáva samotné, alebo je základom na mnohé kávové nápoje. Je to jedna z najsilnejších káv, ktoré sa bežne konzumujú s nezameniteľnou chuťou a penou (cremou), ktorá je na povrchu a je vytvorená z éterických olejov, ktoré boli vyextrahované pri príprave.
Mokapot (talianske espresso) je trojkomorový prístroj kde v spodnej časti sa varí voda, ktorá je potom pretláčaná cez strednú časť kde sa nachádza mletá káva. Výsledna káva, ktorá je podobná espressu, ale je bez peny je zhromažďovaná vo vrchnej časti. Niektoré modely majú vrchnú časť sklenenú alebo plastovú, aby bolo vidieť ako sa káva pretláča.

 

Gravitačná metóda


Prekvapkavaná alebo Filtrovaná káva sa pripravuje prekvapkanímprekvapkavac horúcej vody cez mletú kávu, ktorá je v kávovom filtri a to buď papierovom alebo kovovom. Sila výslednej kávy závisí od pomeru vody a mletej kávy ale, aj od jemnosti mletia.
Studená káva (cold press). Pri tejto metóde sa nechá mletá káva luhovať v studej vode od 8 do 24 hodín. Káva je potom filtrovaná cez jemný filter, ktorým sa odstráni usadenina. Touto metódou dosiahneme veľmi silný koncentrát, ktorý môže byť skladovaný v chledničke vo vzduchotesnej nádobe aj niekoľko týždňov. Takáto káva sa používa v rôznych nápojoch a kedže pri jej príprave sa z nej stráca prirodzená kyslosť a dostáva hladkú chuť je vhodná pre ľudí, ktorý majú problémy so žalúdkom.
Cafetiére alebo French press je vysoká, rovná sklenená nádoba s piestom, ktorý je vybavený filtrom. Mletá káva je zaliata horúcou vodou v nádobe na dobu 4 až 7 minút predtým, ako sa pretlačí a zanechá pripravenú kávu na povrchu, ktorá sa môže servírovať. Táto metóda je odporučaná, ako výborný spôsob prípravy kávy doma. Hustote filtra na pieste treba prispôsobiť aj hrúbku mletia, aby sa filter zbytočne neupchával.

Kávové sáčky

Kávové sáčky, ktoré sú viac nezvyčajné než tie čajové a využívaju sa iba sporadicky. Ich použitie je najmä pri dlhých cestach a kempovaní. Kávové sáčky sú omnoho väčšie a neprodukujú veľmi kvalitnú kávu.

mnoho kavy